Stretching óra

Nulláról kezdő STRETCHING tanfolyamok

Stretching óra teljesen kezdő felnőtteknek

Magas szintű képességfejlesztés!

Akár a balettóra kiegészítéseként, akár a harmonikus hétköznapokért.

A hétköznapi mozgáshoz szükséges izmok erősítése és intenzív nyújtása, a magas szintű táncos testtudatért.

Nemtől, kortól vagy képzettségi szinttől függetlenül lehet jönni a stretching órára. Az óra anyaga nem egymásra épül ezért folyamatosan lehet bekapcsolódni.

A gyakorlatok néhány alkalom alatt megtanulhatók.

Az óra menete:

–          bemelegítés

–          célgimnasztika, erősítés

–          intenzív stretching

Havi tagdíjjal látogatható a stretching óra, de figyelembe vesszük a terem befogadóképességét, és ezért elő kell jelentkezni az órára.

Flexibilitás, hajlékonyság- mi az?

A flexibilitás az ízületek teljes mozgáspályájukon való szabad mozgásának képessége, vagyis az izmok, ízületek hajlékonysága. A hajlékonyság nyújtó gyakorlatokkal fejleszthető, melyek rendszeres és helyes elvégzése esetén a hatás rövid időn belül érezhető.

Miért van erre szükség?

Nem csak sportolóként és nem csak edzés végén van szüksége a testnek a rendszeres stretchingre.  Célja, hogy az órán, az izom a legnagyobb mozgástartományban legyen képes mozogni.

A megfelelően karbantartott izom rugalmasabb, így jobb az összehúzódása, vagyis nagyobb erőt tud kifejteni.

Ha nem csináljuk rendszeresen, idővel az izmaink elkezdenek rövidülni, merevedni. A megrövidült izom pedig idővel korlátozza a mozgást és egészségügyi problémákat okoz, pl.: fájdalmat az egészen egyszerű, mindennapi mozdulatokban, vagy akár tartáshibát. A gyakorlatok során javul az izmok vérellátása, így az edzés utáni izomláz is elkerülhető.

.

Stretching formái

Kétféle típus létezik: a statikus és a dinamikus. A statikus során hosszú, lassú mozdulatokat végzünk. Felveszünk egy pozíciót (pl.: gátülés) és 15-60 másodpercig megtartjuk, a gyakorlatot többször (általában háromszor) ismételjük.

A dinamikus stretching esetében szintén kontrollált, lassú gyakorlatokkal dolgozunk, többszöri ismétléssel, miközben a mozgás terjedelmét és sebességét fokozatosan növeljük (pl.: kar-és láblendítések).

A különböző órák általában ezt a két típust építik bele az óra menetébe.

„Nem akarok stretching órára menni, mert fáj!”

Sok embernek azért van fenntartása ezzel kapcsolatban, mert fáj. De ennek nem kell feltétlenül így lennie, sőt!

Stretching közben egy „jó” fájdalmat kell érezned, vagyis azt, hogy kellemesen feszülnek az izmaid, mintha csak nyújtózkodnál.

Azt a pontot, ahol ezt érzed, vagyis ahol nem fájdalmas és kellemetlen élmény, neked kell megtalálnod magadon.

Kísérletezz, és meglátod, ami eddig nehezen ment, az egy idő után a pihenő pozíció lesz.

Ha még nem nyújtottál…

Nincsen semmi gond, a lényeg, hogy kipróbálsz valami újat és hasznosat! De ha még nem végeztél ilyen gyakorlatokat érdemesebb először elmenni egy kezdő órára.

Egy-egy ilyen óra része a közös bemelegítés, erősítés, majd a stretching. Az oktató bemutatja a gyakorlat helyes kivitelezését, valamint segít, hogy a lehető legpontosabban tudd végrehajtani a feladatokat. Kijavítja az esetleges hibáidat, hogy minél hatásosabb legyen, amit csinálsz, és nem utolsó sorban, így elkerülheted a lehetséges sérüléseket.

Előnye még az óráknak az, hogy nem egyedül kell csinálnod. Motiváló az ütemes, dinamikus zenére együtt „küzdeni” a célért!  Legyen az a cél a spárga, vagy egy jobb közérzet elérése. Fontos, hogy ne azzal foglalkozz, hogy a melletted levő mennyire tud előrehajolni, vagy mekkora terpeszben tud ülni! Mindenki elkezdi valahol, az, hogy mit hozol ki magadból már csak rajtad múlik! A rendszeres és kitartó munkának pedig meg van az eredménye: jobb közérzet, magabiztosabb testtudat és formásabb combok. J

Választottam órát! És most hogyan tovább?

Ha eldöntötted, hogy szeretnél nyújtani és már be is iratkoztál valahova nincs semmi dolgod, mint elmenni az órára! Mindenképp kényelmes ruhát válassz, ami engedi a szabad mozgást.

Ha olyan helyre mész, ahol most jársz először, nem árt átböngészni az adott iskola szabályzatát is, mivel előfordulhat, hogy van megkötés az órai viseletet illetően.

Az órára érdemes magaddal bevinni vizet és egy kis törülközőt is, ha izzadsz,- ami szinte elkerülhetetlen lesz- meg tudj törülközni. Ezek után már tényleg nincs más hátra, mint figyelni az oktatóra!

Hagyjunk időt a testünknek

Fontos, hogy az első óra végén ne számítsunk arra, hogy rögtön spárgában kötünk ki és még fontosabb, hogy ettől ne keseredjünk el! Ahogy minden mozgásfajtánál, úgy ennél is időbe telik, mire van eredmény.

Az idő hossza függ az óralátogatás gyakoriságától és a testfelépítésedtől. Természetesen itt is a rendszeresség a lényeg. Sokkal hasznosabb, ha hetente többször nyújtunk rövidebb ideig (pl.:30-60 percet), mintha két hetente egyszer kifulladásig hajtjuk magunkat.

.