Stretching óra Budapesten a Nyugatinál

A kötött izomzat látványosan megmutatkozik a balett technikában,
ezért a tréning során kiemelt szerepet kell kapnia a stretchingnek.

 

 

Bár a rugalmas izomzat léte elsősorban genetikai adottság kérdése, nem árt tudni, hogy helyesen kivitelezett gyakorlatokkal egy idő után növelhető az izomrostok elasztikussága. Ne akarjunk rögtön eredményt, csak azért, mert a szomszéd azonnal lemegy spárgába, nem biztos, hogy nekünk is megy, de néhány hét múlva megközelíthetjük az áhított célt.

Ruganyos izmok nélkül nem lehet szépen táncolni

Mint minden mozgást, a stretching-et is kezdjük bemelegítéssel, hogy az izmok elérjék az ideális hőmérsékletet. Ha megfelelően be vagyunk melegedve, indítsunk dinamikus mozgással, melynek során egyre gyorsabban, egyre intenzívebben végezzük a gyakorlatokat. Rövid pihenőt követően folytassuk statikus mozgással.

Mitől statikus a stretching?

Két típusa van: dinamikus és statikus. Az elnevezések önmagukért beszélnek: a dinamikus során egy aktív tevékenységet folytatunk, ahol az izmok ellenállása kapja a főszerepet. Például ilyen, amikor körzünk a vállunkkal vagy a bokánkkal, de dinamikusnak számítanak a kar- és láblendítések is. A gyakorlatok által feszegetjük a maximális mozgástartományunkat, klasszikus gyakorlat a kontrollált developpé előre vagy oldalsó irányba.

Szintén nevében van, hogy a statikus esetében egy meghatározott pozícióban tartjuk magunkat. A stretching egyik legklasszikusabb eleme, amikor hátunkon fekve az egyik kinyújtott lábunkat lassan, de határozottan a mellkasunk felé húzzuk.

 

 

S hogy meddig tartson a stretching?

Statikusnál elegendő, hagy 30 másodpercig tartjuk a pózt, majd ernyedjünk bele. Rövid szünet után még 2-3 ismétlés szükséges az ideális eredményhez. Felesleges tovább tartani, mert azzal csak gyengítjük az ízületeket, ezért még véletlenül se béka pózban nézzük a kedvenc sorozatunkat. Ezeket a pózokat akár bemelegítés alkalmával is gyakorolhatjuk, a óra előtt.

Tudatos izoláció

Nem is kell hangsúlyozni, hogy minden izomcsoportot meg kell mozgatni, különös tekintettek azokra, ahol hátrányban vagyunk. Ugyanilyen fontos, hogy ne csak egy irányba végezzük el a mozgást. Tudatosan, odafigyeléssel, közben ellenőrizzük a testünk reakcióit, és izoláljuk az egyes testrészeinket, hogy hatékony legyen a mozdulatsor.   

Csak óvatosan!

Végül nem árt eléggé hangsúlyozni, hogy nem elég (és nem is hatékony), ha hetente egyszer csináljuk másfél órát. Aki rugalmasabb testet szeretne, heti 3-5 alkalomnál kevesebbszer ne is foglalkozzon stretching-el, hiszen a kötöttebb izmoknál akár hónapok is eltelhetnek, mire megfelelő rugalmasságot tudunk elérni. Itt is igaz, hogy a testnek hozzá kell szoknia ehhez a mozgáshoz, ezért célszerű pihentetni is az izmokat két óra között. Váltogassuk a keményebb napokat könnyebb tréninggel.

S bár a hozzászoktatás fontos, ne akarjunk az első alkalommal lemenni hídba! Ne nyújtsuk túl az izmot, különben sérülés lesz a vége. 

.

.

.

.