Balett oktatás felnőtteknek Budapest központi pályaudvaránál a Nyugatinál

Középhaladó balett


A középhaladó balett

jelentős előrelépés a kezdő szint után...

...mert itt már nem egyszerűen kidobjuk a grand battement-t, hanem utána még relevézünk, esetleg megcsinálunk egy port de bras-t is, mindezt úgy, hogy tartjuk a központot, az ujjakat nem szorítjuk össze, spiccelünk, a fejet pedig felemeljük.

Ha megfelelően tanultuk meg az alap balett lépéseket, akkor ismerjük már annyira a testünket, hogy a bonyolultabb lépéseknél is tudjuk, hogy mikor mit kell feszíteni. Itt ugyanis már komplikáltabbak a rúdgyakorlatok, ráadásul középre is menni kell, de csak akkor, ha az alapok szilárdan állnak.

 

Középhaladó balett

 

Az órák a középhaladó balettórán is rúdgyakorlatokkal kezdődnek, azonban már a plié is lehet olyan bonyolult, hogy mire a végére jutunk, nem emlékszünk, hogy mivel kezdődött. A középhaladó balett órán a gyakorlat indulhat akár egy átfordulással vagy port de bras-val, ami nagy változás a kezdő szinthez képest. Akinek azonban az megy, nyugodtan tanulhat nehezebb lépéseket is, nem lesz problémája.

Az erős központozás most lesz csak igazán fontos, hiszen csak olyan kombinációk vannak, ahol az összekötő lépéseknél úgy kell áthelyeznünk a testsúlyunkat, hogy azt ne lehessen észrevenni.

A rosszul berögzült tartások a középgyakorlatoknál biztosan kijönnek, hiszen nem tudunk lógni a rúdon, teljes mértékben a saját testünkre vagyunk hagyatkozva. Remek alkalom, hogy korrigáljuk magunkat, így később könnyebb lesz balanszírozni.

A középhaladó balettórán megismerkedhetünk a könnyebb ugrásokkal, a kis allegrókkal, illetve batterie-kel, melyek segítik az ugrásokat. Ezen a szinten történik a forgás is, valamint annak előkészítése. Zárásként pedig átlóban végezzük az egyes forgás és ugrás fajtákat.

A tudásszint feltételez némi automatizmust, nem kell például minden alkalommal ellenőrizni, hogy egy vonalban vannak-e a vállaink vagy hogy nyújtva van-e a láb. Az izommemória segít nekünk, hogy csak a művészi kivitelezésre figyeljünk: legyünk kecsesek, mint az igazi balerinák!