Felnőtt balett csakis 3

 

Felnőtt balett oktatáson csakis balettcipőben! - 3. rész

Az első két részben a spicc cipőt és a gyakorló balettcipőt hasonlítottuk össze, illetve a minőségi balett kellékekről és gyártóikról (Capezio, Grishko, Freed of London) volt szó.

A cipők mellet most szót ejtünk az egyéb balett kellékekről.

 

 

Milyen balett ruha kell még balettórára?

Egy jó balett dressz, egy balett harisnya, és egy balettszoknya? Esetleg néhány kötött kiegészítő, bolero, láb és bokamelegítő, vagy egy komplett kötött overál, esetleg egy izzasztó nadrág?

Ezek mind fontos kiegészítői a felnőtt balett oktatáson részvevő növendékeknek.

Kezdjük a dresszekkel. Először is el kell felejteni a kommersz fürdőruha anyagot! A mai kornak megfelelő modern dresszek, lélegző anyagból készülnek. Használat közben kipárologtatják a test felületéről a mozgás közben keletkező izzadság cseppeket, így komfortos érzetet biztosítanak, a legintenzívebb balettóra közben is.

Ha nem az izzadság cseppjeid törölgetésével akarod eltölteni a balettórát, akkor feltétlen szerezz be egy lélegző balett dresszet. Az sem elhanyagolható tény, hogy mennyire zavarhat a látvány, mikor a tükörben azt látod, hogy a gyenge minőségű pamut dresszeden, hónaljban és a mell alatt izzadság folt jelenik meg, nem túl szép látvány…

A dresszek fazonja lehet hosszú és rövidujjú, spagetti vagy trikó pántos, esetleg csipkebetéttel díszített. Te döntöd el, hogy melyik áll közelebb a személyiségedhez.

Térjünk át a balettszoknyákra.

Mindenki álma a „tütü”, ami derékszögben, merőlegesen feszesen kiáll oldalra. Ezek nagyon szép kellékek, de inkább egy balettelőadáson célszerűek, és látványosak. Sima balettórán ezt nem szokták felvenni.

A „tütü” egy 7-9 rétegű tüll szoknya, és a speciális varrásnak és a rétegek vasalásának köszönhetően áll ki oldalra. És ez csak a szoknya része. Ha komplett ruháról beszélünk, akkor érdemes tisztában lenni az értékével, egy ilyen díszített, előadáskész „költemény” ára, körülbelül 500 és 1000 EUR között mozog, és ez az alsó ár, és díszítettségtől függően ennél csak drágább ruhákat viselnek az előadásokon a balerinák.

Ha egy sima balettórai viseletről beszélünk, az egy muszlin lapszoknya, mely kellő mértékben takar mindent a jó ízlés határain belül.

A lapszoknya lehet átkötős, gombos vagy gumis, rövid esteleg hátul hosszú. Egy fontos dolog van a szoknyával kapcsolatban, az az, hogy a balett órán megfelelően látszódjanak a mozdulatok, és a növendéknek, a térd és a boka mozdulatai megfelelően kontrollálhatók legyenek.

És itt van a balett harisnya, ennek is két fontos funkciója van.

Az egyik az esztétikum. Harisnya nélkül, csupasz combbal nem táncol egy klasszikus balettművész. A csupasz combok „összetapadnak” és nem jöhetnek létre a mozdulatok, hogy combok csusszannak egymáson.

Számtalan féle balett harisnya létezik, lábfejes, lábfej nélküli, spicc harisnya, kengyeltalpas balett harisnya stb. Színben, fekete, fehér, testszínű, barna stb.

Egy a lényeg, hogy legyen harisnya. A mozdulataid is könnyebbek és esztétikusabbak lesznek.

Még ki kell térnünk a kötött balett ruházatra, ha felnőtt balett oktatásról beszélünk.

Ezek általában a testrészek „melegen tartását” szolgálják. Kötött, általában pamut anyagból készülnek, de itt sem kell megijedni a korszerű modern anyagoktól.

Vannak a bokát melegítő ruházatok, vagy ezek hosszabb fajtái, amelyek az egész lábat melegítik.

A bolerók a felsőtestet és a karokat tartják meleg, illetve bemelegítve.

És az izzasztó nadrágokról se feledkezzünk meg, amik szintén a gyakorlatok, vagy próbák közötti szünetekben tartják melegen a táncosok izomzatát, illetve akár az egyéni fogyi programot is támogathatják.

Egyszóval, ha belebolondulunk a felnőtt balett oktatásba, számos kiegészítő kellék áll rendelkezésünkre, hogy igazi balerinaként érezzük magunkat az órán.

 

.

<<< vissza balett blog főoldal

.