Felnőtt balett csakis 2

 

Felnőtt balett oktatáson csakis balettcipőben! - 2. rész

A címben is jelzetten kezdjük a balettcipővel.

Ha a balett színpadokon klasszikus darabot látunk, akkor legtöbbször a táncosok spiccükre emelkedve táncolnak.

Ezt egy speciális úgynevezett spicc cipőben teszik.

Ennek a balettcipőnek ki van keményítve az orra, hogy konkrétan a cipő hegyén tudjanak benne táncolni.

Ez a spicc technika, mely technika elsajátítása hosszú évek gyakorlásával lehetséges, olyan szinten, hogy élvezhető előadást és táncot kapjon a néző.

Persze a tánctechika és a tánckellék gyártók termékei is fejlődtek az elmúlt száz évben, így ez ma már nem annyira különleges dolog, és a rémmesékbe illő véraláfutásos vagy kék-zöld foltos lábfej is már a múlté.

Speciális lábujj és lábfejvédő szivacsokat, géles betéteket, tapaszokat használnak a táncosok, így nem annyira fájdalmas a spicc cipő használata. Az is igaz, hogy a lábfej és boka tartása, erőssége, formája, megint csak születéskori adottság kérdése, lehet fejleszteni ezeket a készségeket, de nagy készségek megléte nagyrészt már születéskori anatómiai adottság.

Bizonyos mértékig elsajátítható és fejleszthető a felnőtt balett oktatáson is, de felnőttként ne tápláljunk felesleges illúziót, hogy a spicc technikát olyan szinten fogjuk alkalmazni, mint a hivatásos balerinák.

 

 

Ne lepődjünk meg ha nem a spicc cipőt adják elsőre a lábunkra, hanem az úgynevezett balett gyakorló cipő.

Ennek a cipőnek az anyaga, vászon szatén vagy bőr lehet. Szép és érdekes a szatén és a bőr cipő, de hasznosság szempontjából tanácsként elmondható, hogy a hivatásos táncosok 99 százalékban a sima vászon cipőt részesítik előnyben.

A cipő orránál van egy vékony gumi, amit meg kell húzni és masnira kötni. Ezzel a cipő felső része odasimul a lábhoz. Egy vagy két vastagabb gumipánt van a rüszt felső részén, ami alá a lábfejet be kell dugni, így még szorosabban rásimul a cipő a lábra. Fontos, hogy nem mindegyik gyártó varrja oda mindkét végén a gumi rögzítő pántot, ezért azt óra előtt még meg kell varrni.

Fontos, hogy a cipő felvétele, és a gumival és pántokkal rögzítése után, nem nyomhatja a lábujjakat, a rüsztöt. Kényelmesnek kell lennie mint egy zokninak, hiszen egy-egy alkalommal akár egy-két órát is a lábunkon lesz, és a kényelmetlen szoros cipő elvonhatja a figyelmünket az órai munkáról.

A talpáról annyit érdemes tudni, hogy van piskóta és csepp talpú cipő. Manapság mindenki a csepp talpra esküszik, sokkal szabadabb benne a talp mozgása, mint a piskóta talpú cipőben. A piskótatalpú cipő már a múlté.

A talp anyaga általában hasított bőr.

Az összepiszkolódott balettcipőt a felnőtt balett oktatáson résztvevők általában mossák. Ezt mosógépben semmiképp nem szabad mosni, kis edényben rövid áztatás után kinyomkodva érdemes megtenni, és szabad levegőn szárítani.

Radiátorra fűtőtestre ne tegyük mert jelentősen összemehet száradás közben a cipő, és a hasított bőrtalp is nagyon kikeményedhet.

 

 

Hivatásos táncosok általában nem mossák, hanem kidobják a cipő, mert mire összekoszolódik addigra a napi szintű akár több órás használattól el is kopik a cipő.

Azt érdemes figyelembe venni, hogy a vászon balettcipő használati tárgy, ami arra szolgál, hogy védje a balettórán a lábfejünket és a bőrt.

Nem kell nagyon félteni, hiszen a saját lábunk érdekében használjuk.

Az is a célja, hogy a lábfejet összetartsa, összehúzza, még ha csak egy zokniban megyünk be órára, ez az összetartás nem jön létre, és a lábfej és az ujjak szétterülnek a talajon, és a balett mozdulatok lépések nem hajthatók végre olyan hatékonyan.

Tehát egy nagyon fontos használati tárgy a felnőtt balett oktatáson.

 

 

<<< vissza balett blog főoldal

.