Balett ruha

Balett ruha

Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a táncosok felkapnak magukra egy harisnyát, dresszt és kisszoknyát, aztán irány a balett-terem.

A profik nem csupán mozdulataikban, de bizony ruhatárukban is a tökéletességre törekednek.

Aki látott már profi balett-társulatról szóló dokumentumfilmet, bizonyára észrevette, hogy a teremben szinte mindenki be van öltözve különböző hosszú ruhákba: alakot követő pulóver, átlapolós kötött kardigán, orkánszerű anyagból készült izzasztó nadrág vagy sort, kötött kezeslábas, lábszárvédő vagy bokavédő szorosan a lábfejre húzva.

Ez nem véletlen, a profi táncosok ugyanis pontosan tisztában vannak vele, hogy a testükből élnek, az a munkaeszközük, tehát nem engedhetik meg maguknak, hogy ne figyeljenek rá mindennap.

Nem fordulhat elő, hogy elmulasszák a bemelegítést – amit a lelkes amatőrök bizony hajlamosak átugrani, s ugyanígy nem történhet meg, hogy egy szál dresszben álljanak a rúdhoz. Elég egy rossz mozdulat a hideg izmoknak, és megtörtént a baj.

A professzionális táncosok ezt tudják, de nem árt, ha kezdőként a felnőtt balett oktatáson te sem veszed félvállról izmaid és ízületeid állapotát. Ezért, miután beszerezted az optimális balett ruhát – dressz, harisnya, gyakorlócipő, lapszoknya vagy sort – , vegyél hozzá felső viseletet, amit a bemelegítést követően levehetsz magadról.

Érdemes mindenhova egy plusz réteget felvenni, tehát a felsőtestre használj egy kardigánt, amiben kényelmes a mozgás, alulra pedig feltétlenül húzz fel egy melegen tartó nadrágot. Nem kell feltétlenül rögtön egy izzasztó szettel kezdeni, a kötött verzió tökéletesen fog funkcionálni az óra elején.

 

 

Természetesen fontos a karok, vállak befedése is, de mivel a legtöbb munkát a lábak végzik, kiemelt figyelmet kell szentelni nekik. A láb izmai, szalagjai kényes területek, így aztán nélkülözhetetlen a védelmük. A nagyon fázósok télen akár csizmát is húzhatnak.

Elsőre mókásnak tűnhet, de tényleg gyártanak már kifejezetten erre a használatra is lábbelit. A bemelegítő gyakorlatok során a lábfej tökéletesen átmelegszik, és mire felhúzod a gyakorlót, maximálisan készen áll az órára.

Mint láthatod, a meleg balett ruha a felnőtt balett oktatáson sem vicc, csak még nem tudtál róla. Az első használat után te is rá fogsz jönni, hogy milyen nagy szolgálatot teszel vele az izmaidnak és nem utolsósorban a technikád fejlődésének. 

 

<<< vissza a felnőtt balett oktatás főoldalra